MEDLEMSFÖRETAG

Snabbhet och ett helhetsgrepp om projekten gör Tekniska Taks kunder extra nöjda

I Luleå finns anrika Tekniska Tak & Fasadelement, ett framgångsrikt tredje generationens familjeföretag som erbjuder sina kunder en hög servicenivå bland annat tack vare ett väl fungerande helhetskoncept. 

Tekniska Taks Projektchef Marcus Johansson har varit med och lagt tätskikt runtom i Luleå och övriga Norrbotten sedan han var mycket ung.

- Jag började jobba extra när jag gick i skolan. Redan då var jag ganska besatt av det här med tak, säger han och skrattar. Jag var lite lillgammal och ville ta ansvar tidigt. Kanske för tidigt ibland.

Efter gymnasiet kom Marcus Johansson in på en högskoleutbildning och skulle läsa till byggnadsingenjör.

- Men så fick Tekniska Tak in ett jättestort jobb och då behövdes jag i företaget. Så jag hoppade av utbildningen.

Marcus Johansson berättar hur det ledde till att han som tjugoåring fick axla rollen som arbetsledare för ett arbetslag med cirka tio tolv medarbetare.

- Det var förstås en utmaning, men jobbet måste ju göras, så det var bara för mig att se till att det fungerade. De flesta arbetsledarna från de andra företagen på arbetsplatsen var i min farfars ålder. De tyckte nog att det var lite märkligt med en så ung arbetsledare.

Ihop med sin bror Martin Johansson är Marcus Johansson tredje generationen som driver Tekniska Tak. Brödernas far Rolf Johansson är också fullt aktiv i företaget, som startades av hans far, Gunnar Johansson, 1968.

- Många i takbranschen känner till min farfar, Gunnar Johansson. När han 84 år gammal gick bort hösten 2022 hade han arbetat med tak hela sitt liv. Redan som pojke fick han anställning på ett takföretag (Scantak) som reste runt i Sverige och lade tak.

Gunnar Johansson var engagerad i Tekniska Tak ända in i det sista, berättar Marcus Johansson.

- Det var så otroligt kul att han fick uppleva hur företaget som han startade fick uppleva en ytterligare tillväxtfas under de senaste åren.

Att få jobba nära ihop med sin far och farfar är något som Marcus Johansson gärna lyfter fram värdet av.

- Jag och min bror skulle definitivt inte ha ett lika stort kunnande utan allt det som vi fått lära oss av dem. Man har med sig en erfarenhet, som i varje fall vi anser, tar livstider att förvärva.

Martin Johansson
Tekniska Tak & Fasadelement

Rolf Johansson
Tekniska Tak & Fasadelement

Gunnar Johansson - Grundare av
Tekniska Tak & Fasadelement

Snabba tack vare helhetslösning

När vi pratar med Marcus Johansson är det full fart på verksamheten och någon lågkonjunktur har man inte märkt av. Det enda som han noterat på sista tiden är att vid nyproduktion av bostäder tenderar projekten att vara mindre.

- Kanske har det delvis med de höga elpriserna att göra. Men marknaden för nybyggnationer påverkar inte oss så mycket. Vi jobbar mest med industribyggnader, publika byggnader och kontor och där har vi lika många förfrågningar som tidigare.

Bland Tekniska Taks uppdragsgivare finns kommuner, privata fastighetsbolag och byggbolag, exempelvis Peab, NCC, Skanska och mindre lokala byggare samt industrier som LKAB och Boliden. Marcus Johansson säger att de flesta uppdragen genomförs inom den så kallade fyrkanten i Norrbottens sydöstra del som består av Luleå, Piteå, Boden, Älvsbyn och i Malmfälten, som är området längst upp i norr där Gällivare och Kiruna ingår.

Tekniska Tak är starkt efterfrågade bland uppdragsgivarna och det är framförallt några faktorer som bidrar till det.

- Vi erbjuder en helhetslösning som gör att vi kan jobba snabbt och effektivt utan att tumma på kvaliteten.

Sveriges Takentreprenörers Auktorisation är en kvalitetsstämpel 

En ytterligare faktor som främjar Tekniska Taks kompetens och kapacitet är att de har Sveriges Takentreprenörers Auktorisation.

- För oss auktorisationen en kvalitetsstämpel. Den hjälper oss som enskilt takföretag att ligga i framkant av utvecklingen. Bland annat genom de utbildningar av exempelvis våra takmontörer som krävs för att vi ska vara auktoriserade.

Marcus Johansson berättar att Tekniska Tak har egna kranar och två kranförare anställda och att de sätter upp sina egna skyddsräcken och har egna liftar för plåtarbeten.

- Tack vare det har vi kapacitet att sköta alla delar i uppdragen. Vi behöver till exempel inte vänta på att någon annan ska lyfta upp materialet på taket, det fixar vi själva. På ett år blir det tusentals pallar med material som våra kranförare hanterar. 

Att sköta uppdragen internt och problemfritt på det här viset, understryker Marcus Johansson, handlar om att jobba med och inte emot kunden.

- Här ingår också att fortsätta tills det är klart. Vi flyttar inte våra takmontörer mitt i ett uppdrag och pausar allting för att komma tillbaka senare. Har vi tagit på oss ett jobb så är vi kvar tills det är slutfört. Det bidrar också till vår snabbhet och att kunderna känner sig prioriterade.

De lösningar som man numera erbjuder kunderna, betonar Marcus Johansson, är mycket mer komplexa än när han började jobba på taken som tjugoåring för drygt femton år sedan. Han säger att dagens projekt ställer avsevärt högre krav när det gäller projektering och taksäkerhet. Dessutom ska det väldigt ofta installeras solpaneler ovanpå tätskiktet.


"De allt högre kraven gör det extra viktigt att vi har välutbildade medarbetare som genomgått Sveriges Takentreprenörers montörsutbildning och alla andra relevanta utbildningar. Det är enda sättet att hålla vår kompetens uppdaterad och på en nivå som kunderna har rätt att förvänta sig."

Marcus Johansson - Tekniska Tak & Fasadelement

Apropå medarbetare så kämpar Tekniska Tak precis som många andra takföretag med svårigheten att rekrytera framförallt takmontörer.

- En av de största utmaningarna är att få folk att stanna i takbranschen. Det finns en tendens att vi låter utbilda personer som sen jobbar kvar ett tag innan de försvinner vidare. Kanske beror det på tidsandan, att man nuförtiden inte ska jobba länge inom samma bransch.

Marcus Johansson skrattar och säger halvt på skämt och halvt på allvar att de som bor i södra Sverige och som söker nytt jobb kan höra av sig, att de kan få anställning hos Tekniska Tak som också kan fixa boende, det är bara att komma och jobba.

- Tidigare var det ett tungt yrke att vara takläggare. Idag är det ett av de fysiskt lättaste jobben i hela byggbranschen. Använder man dessutom en vagn behöver man ju inte ens bära rullen med tätskikt när man lägger ut det på taket. Sen är det en härlig frihet där uppe. Man får vara ifred från allt som pågår nere på marken och inne i byggnaden.

Trend i takbranschen

På frågan om han identifierat några särskilda trender i takbranschen nämner Marcus Johansson att de allt oftare blir konsulterade redan på projekteringsstadiet.

- Jag vet inte om det kanske beror på att det kommit en ny generation arkitekter och konstruktörer. Men idag hör de ofta av sig och kollar saker med oss redan i planeringen av en ny byggnad. Det uppskattar jag. Det bidrar till att det blir rätt från början istället för att man ritar en lösning som är onödigt komplicerad eller kanske till och med omöjlig för oss att lösa, vilket skapar problem längre fram i projektet.

Även om han har det övergripande ansvaret för driften av Tekniska Tak ihop med sin bror, med allt vad det innebär av pappersarbete, längtar Marcus Johansson alltid ut till taken. Därför är han tacksam över den digitalisering av företaget som inleddes för ett antal år sedan.

- Förutom att vi fått bättre koll på alla delar i projekten, så har våra digitala verktyg frigjort mer tid för mig att lägga tak. Det sätter jag stort värde på, avslutar Marcus Johansson.

Tekniska Tak & Fasadelement

Om Tekniska Tak & Fasadelement

- Finns i Luleå
- Grundades 1968 av Gunnar Johansson
- Drivs numera av familjen Johansson i andra och tredje generationen
- 25 miljoner i omsättning
- 15 anställda: 10 takmontörer, 2 kranförare, 1 VD/takmontör och 2 projektledare

Några pågående projekt:

  • I Luleå-stadsdelen Porsön har Nifab tillsammans med NCC uppfört en sportanläggning med sex padelbanor och gym. Tekniska Tak har monterat cirka 3500 m2 tätskikt på byggnadens tak.
  • På Luleås nya badhus, som är ett samarbete mellan NCC och Luleå kommun och som öppnar 2024, har Tekniska Tak lagt cirka 1500 m2 tätskikt.
  • På kontorsfastigheten LEAST, i Luleå-stadsdelen Östermalm, har Tekniska Tak lagt cirka 2000 m2 tätskikt. Det är Skanskas mest hållbara projekt någonsin i norra Sverige. I uppdraget ingick även montering av fästanordningar för de solpaneler som täcker hela takytan.

www.tekniska-tak.se